Wat is een schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie wordt ook wel een schaamlipverkleining genoemd, omdat je deze niet kunt vergroten. Het zorgt voor een betere verhouding tussen de binnenste en buitenste schaamlip. Te grote schaamlippen kunnen vanaf de binnenkant zorgen voor ongemak en in sommige gevallen veel pijn. Vrouwen die hier last van hebben, voelen zich vaak beperkt bij verschillende activiteiten. Bij activiteiten zoals vrijen, sporten en zwemmen kan het zeer ongemakkelijk zijn voor een vrouw. Ook kan strakke kleding zorgen voor meer huidirritatie dan normaal. Een schaamlipcorrectie is dan de ideale oplossing en je kunt deze laten uitvoeren door een vrouwelijk team. Maar wat is de oorzaak precies en hoe werkt de behandeling? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Wat is de oorzaak?

Bij sommige vrouwen steken de schaamlippen behoorlijk ver uit, hier hebben we het vooral over de binnenste schaamlippen. Dit kan komen doordat de schaamlippen zich verkeerd ontwikkeld hebben in de puberteitsjaren. Echter, zijn er ook andere oorzaken en kunnen de binnenste schaamlippen ook groeien na een bevalling. Het probleem is dat de binnenste schaamlippen hierdoor niet beschermd worden door de buitenste schaamlippen. Dit kan voor veel vrouwen ongemakkelijk zijn en zorgen voor veel pijn. Gelukkig kan dit probleem opgelost worden door middel van een schaamlipcorrectie. Misschien is het interessant om meer te weten te komen over de behandeling. Hieronder lees je daar meer over.

Schaamlipcorrectie: de behandeling

De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld niet langer dan een uur. In overleg met de chirurg wordt bepaald hoeveel huidoverschot er verwijderd moet worden. Je kunt dit deels zelf bepalen, maar dit is vaak beperkt en dit heeft te maken met wat er mogelijk is. Je hoeft niet onder totale verdoving en vaak is een plaatselijke verdoving genoeg voor de ingreep. Wanneer je onder narcose bent, worden de aangegeven huid overschotten weggehaald. Als dit gebeurt is, worden de bloedvaatjes dichtgebrand en kan de wond gesloten worden met hechtingen. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een vet excisie. Bij deze methode wordt ook het onderliggende vet verwijderd, zodat de schaamlip minder vol lijkt.

Het herstel

Heb je net een schaamlipcorrectie gehad? Na een schaamlipcorrectie is het van belang dat je goed kunt herstellen van de ingreep. Vaak zijn de schaamlippen gezwollen en kunnen ze veel pijn veroorzaken. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat je bloedverlies hebt. De eerste dagen is het daarom verstandig om pijnstillers te nemen. Na de eerste weken zijn de meeste klachten vaak afgenomen. Toch is het van belang dat je het rustig aan doet, zo is het verstandig om de eerste 6 weken nog niet gaat sporten. Het eindresultaat is vaak pas 3 tot 6 maanden na de behandeling zichtbaar. Littekens na een correctie van de binnenste schaamlip zijn alleen zichtbaar bij het spreiden van de benen. Soms kan het zijn dat een litteken gevoelig aanvoelt, maar dit is gelukkig niet altijd het geval. De operatietechniek bepaalt vaak het resultaat en daarom moet je een ervaren kliniek als ABC Clinic uitkiezen.